Практически препоръки за опазване живота и здравето на децата

В периода на лятната ваканция значително нарастват опасностите от тежки пътнотранспортни произшествия с деца и юноши. За децата са характерни импулсивните реакции и малката съсредоточеност, те не осъзнават опасностите, когато са в близост до пътното платно и често изскачат внезапно пред превозните средства.
Като родители и учители  наш граждански и човешки дълг е да направим необходимото за опазване живота и здравето на децата и максимално да се намали броя на пострадалите при пътни инциденти.

Практически препоръки за опазване живота и здравето на децата:

  • Разговаряйте с детето си за опасностите на пътя.
  • Насочете вниманието му към най-важното изискване – никога да не пресича платното без да се огледа внимателно и в двете посоки на движение. Дори да му се струва, че автомобилът е още далече, по-добре е да го изчака и да пресече чак когато платното е напълно свободно.
  • Рисковано и недопустимо е дете до 7-годишна възраст да кара велосипед без надзор на възрастен човек.
  • Задължително използвайте обезопасителни системи (седалки и столчета) при превозване на малки деца в автомобила.
  • Когато забележите деца на и край пътното платно, намалете скоростта, за да бъдете подготвени за евентуално внезапно пресичане на улицата
  • Поддържайте по-ниска скорост в населените места, в районите на спирките на обществения транспорт, пешеходните пътеки, покрай паркове, градини и детски площадки. Съществува вероятност внезапно да се появи дете – пеш, на велосипед, със скейтборд или ролери. Бъдете готови да спрете във всеки един момент.
    – Ако видите дете, което иска да пресече улицата на пешеходна пътека, но се колебае, намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка, за да може да пресече спокойно.

ДГ155“Веселина“пожелава весело и безопасно лято на всички свои деца и родители!!!