155 ДГ разполага с  басейн, който е  просторен и снабден с най-модерната технология за пречистване и подгряване на водата.

Треньорът по плуване  обучава децата  два  пъти седмично с времетраене 30 мин. Поради сложността на движенията в процеса на обучение по плуване се използват разнообразни методи за организация, преподаване и усвояване, съобразени с възрастта на децата и съвременната плувна методология.

Децата от първа и втора група  изучават подготвителни упражнения за привикване с водната среда, влизане във водата, придвижване посредством опора, лягане и плъзгане по корем и по гръб над водата, игри с плаващи предмети. Упражнения от изправителна гимнастика във вода чрез игрови метод – с уреди и без уреди.

Децата  от трета и четвърта подготвителна  група изучават и затвърждават елементи от техниката на плувните стилове кроул и гръбен кроул, съчетано с вдишване и издишване във водата, координация на движенията, скачане, плуване под вода и др.

Практикуването на плуване в  предучилищна възраст оказва многостранно, положително и дълготрайно влияние върху организма на децата. Поставят се основите на доброто здраве,  активните движения във водна среда стимулират физическото и психомоторното развитие. Тренировките намаляват стреса, развиват у децата смелост, самостоятелност, дисциплина.