Детска танцова школа „ОТ ИЗВОРА“ е създадена през 2015г., от Кристина Стоянова и Александър Трендафилов – главни хореографи и ръководители. За тях е важно децата от малки да изучават български фолклор, защото той е не само начин за развлечение и развитие на самодисциплина, но също така помага на децата да опознаят и обикнат българските традиции и обичаи.

Обучението по български народни танци за деца, на възраст от 3 до 7 години включва:

Ø  основни движения и хора̀ от българския танцов фолклор;

Ø  народни танци и фолклорни игри, изградени на основата на тези хора̀, съчетаващи разнообразни ритми и размери 2/4, 5/8, 7/8, 9/16, 11/16 и т.н.;

Ø  различни елементи от екзерсиса (упражненията за загряване на тялото) на българските народни танци;

Ø  пресъздаване на някои от българските народни обичаи и традиции (Бъдни вечер и Коледа, Лазаровден, баба Марта, напяване на пръстени…).

Всичко това, предложено под формата на занимателни игри и песни, прави обучението леко и приятно за децата,  като едновременно с това помага за развитието на пластичността, чувството за ритъм, двигателната култура, артистичните им заложби и любовта към българските народни танци и традиции!

Заниманията се провеждат 2 пъти в седмицата. Децата са разделени на групи, в зависимост от възрастта им. В края на всяка учебна година децата представят пред своите родители и учители усвоения материал, под формата на тържество – концерт.

Занятията по народни танци в танцова школа „ОТ ИЗВОРА“ се водят от квалифицирани педагози. Криси и Сашо са танцували дълги години в националния ансамбъл „Филип Кутев“. И двамата имат висше хореографско образование и повече от 15 години практика в преподаването. 

Детска танцова школа "ОТ ИЗВОРА"
Детска танцова школа "ОТ ИЗВОРА"